top of page

OVERTUIGING//VISIE

WAAROM IEDERE ORGANISATIE MET EEN KUNSTENAAR ZOU MOETEN WERKEN

Al jaren word ik gedreven door de vraag wat kunst kan betekenen voor het bedrijfsleven. En dan heb ik het over de geëngageerde kant van de kunsten. De kunst die de maatschappij bevraagt, kritische vragen stelt, zelfbevestiging van cultuur probeert tegen te gaan en de vanzelfsprekende gang van zaken durft te bevragen. Deze kunst is broodnodig voor het bedrijfsleven.

De kunstwereld wordt vaak gezien als een parallel aan de wereld waarin we leven. In die parallelle wereld mogen vragen over de maatschappij worden gesteld zonder dat die vragen tot werkelijke actie of verandering leiden.

Behoefte te bevragen

Ik heb me een tijd erg kwaad gemaakt over hoe grote bedrijven met hun marketing langzaam de cultuur overnemen en ons laten geloven dat hetgeen we willen consumeren daadwerkelijk onze authentieke consumptie-wens is. Langzaam wordt deze door bedrijven gecreëerde behoefte genormaliseerd en niet meer bevraagd. We eten wat de pot schaft. En dat die pot vaak een sterke (onjuiste) beeldvorming, polarisatie en uitbuiting bevat, wordt opeens minder relevant. Want ‘het is wat het is’. Dit is blijkbaar wat we willen. Als kunstenaar wilde ik dit binnen de kunsten aan de kaak stellen. Tegelijkertijd zat ik met de vraag hoe mijn vragen niet alleen gehoord zouden worden maar ook leiden tot daadwerkelijke verandering. Daar ontstond de brug naar het bedrijfsleven. In plaats van het gevecht wil ik de dialoog aangaan.

Ruimte voor verbeelding

Deze dialoog heeft niet als doel alle grote vraagstukken te kraken en op te lossen maar wel om vraagstukken open te breken en bespreekbaar te maken. De tijd bevriezen zodat er ruimte ontstaat waarin het niet alleen geoorloofd, maar zeker ook wenselijk is om anders tegen een situatie aan te kijken. Overal waar mensen een cultuur vormen ontstaat de kans en het gevaar om zelfbevestigend te worden. Het lijkt mij goed deze zelfbevestiging tegen te gaan door ruimte te maken voor verbeelding, suggestie en ruimte voor dat wat onmogelijk lijkt. Ruimte om anders te (durven) kijken. Waar ruimte voor verbeelding is,ontstaat ruimte om lopende zaken te herzien, om met nieuwe oplossingen te komen, om afstand te nemen, te dromen en vervolgens weer beter door te kunnen.

Echt kijken en luisteren

De vorm hiervoor ligt niet vast en kan per situatie verschillen. Een traditioneel kunstwerk zal er zelden aan te pas komen maar een op maat gemaakte actie, een goed gesprek of het bij elkaar brengen van een verrassende groep mensen behoort zeker tot de mogelijkheden. Het begint in ieder geval met heel goed kijken, écht kijken, en luisteren. Precies de reden dat ik zo graag met de board van een multinational een workshop modeltekenen zou willen organiseren.

OVER COCO

WAT NEEM IK MEE AAN TAFEL

Opgegroeid in een creatief en ondernemend gezin ontwikkelde ik al jong een sterk gevoel voor 'dit moet anders kunnen', nee zeggen en een sterk moreel besef vanuit waar ik wilde bijdragen. 

 

De kunstacademie was vervolgens een vanzelfsprekende keuze. Tijdens mijn studie Autonome Beeldende Kunst heb ik geleerd te verbeelden, vanuit autonomie te (be)kijken, eindeloos te  bevragen en te creëren, te streven naar waarachtigheid, te analyseren alvorens een oordeel te vormen en mijn maatschappelijk engagement verder te vormen en ontwikkelen.

Zo heb ik het kritisch bevragen, het in twijfel trekken en het écht kijken naar de situatie uit de kunsten meegebracht naar de wereld van de bedrijven en organisaties. Hier opereer ik op het snijvlak tussen kunst, activisme en consultancy. Is dit nog kunst te noemen? Misschien niet, maar de mentaliteit van de kunstenaar blijft essentieel. 

Vanuit deze opgedane waarden ga ik met je in gesprek. Ik schuif bij je aan en ik luister, stel vragen en spiegel. Ik ben jong, kom een beetje van een andere planeet en ken je bedrijf nog niet door en door. Dat zie ik als drie zeer positieve punten. De kans is groot dat je me verwondert met je verhaal en dat is fijn.

Daardoor vraag ik door, associeer ik door en moet jij preciezer en genuanceerder worden in je overwegingen waardoor er weinig ruimte overblijft voor aannames.

 

Ik heb een andere achtergrond, wissel vaak tussen verschillende werelden en lees andere literatuur. Daardoor spreek ik verschillende 'talen' en kan ik werelden combineren en samenbrengen.

 

Wanneer je een langere periode in eenzelfde omgeving/context werkt is het lastig niet in dezelfde gewoontes te blijven hangen en deze patronen te bevragen of in twijfel te trekken. Terwijl dat juist zo belangrijk is om te kunnen innoveren en groeien.

Ik help je graag te spiegelen, reflecteren en inspireren andere wegen te bewandelen. In eerste instantie door verbeelding in een gedachte-experiment toe te passen, later ook door projecten (met een creatieve maar effectieve twist) te ontwikkelen en uit te voeren binnen je bedrijf. Dit doen we altijd samen. 

ONTSTAAN

VAN KUNSTENAAR NAAR HET BEDRIJFSLEVEN

In 2014 is COCO ontstaan vanuit een nieuwsgierigheid en de steeds terugkomende vraag naar wat het kunstenaarschap voor het bedrijfsleven kan betekenen. Tijdens mijn studie Autonome Beeldende Kunst op AKV St. Joost richtte ik me op de maatschappelijk 

geëngageerde vraagstukken van deze tijd. Ik wil verschil maken en impact hebben. 

Al snel kwam ik erachter dat ik niet alleen wil spiegelen in kunst in de hoedanigheid van een kunstwerk als fysiek object, maar dat ik het gesprek aan wil gaan en verandering in gang wil zetten op plekken waar de werkelijke invloed zit. Binnen bedrijven en organisaties.

Tijdens mijn tijd op de academie richtte ik samen met 7 anderen het kunstenaarscollectief Schuim op. We behandelden vraagstukken van bedrijven. 

Dit kreeg een vervolg in het bedrijf Teun&Coco waarin we vanuit ons idealisme verder op zoek gingen naar de plek van de kunstenaar binnen bedrijven en organisaties.

 

Na mijn studie heb ik op de afdeling Kunst&Werk van AKV St. Joost gewerkt als studentenbegeleider op het gebied van ondernemerschap, als producer van evenementen, als moderator en als verbinder tussen opdrachtgevers en studenten. 

Vanaf 2016 werk ik voornamelijk vanuit COCO en betrek ik waar nodig externe partijen en leveranciers bij projecten. Zo ontstaan er bijvoorbeeld samenwerkingen tussen psychologen, vormgevers, verander-kundigen en andere kunstenaars.

Vanaf september 2018 bestaat MET: één dag waarop Suzanne Hoogland of ik met een scherpe blik met je meeloopt, samen met je reflecteert en een berg met vragen stelt.

Let’s work together 

COCO werkt door

heel Nederland

06 42 56 78 78

info@cocojansen.nl

www.cocojansen.nl

KVK 64356450

Bedankt! Bericht verzonden.

Een verrassende kijk

op het vraagstuk

Zodra Coco zich in onze projecten manifesteert, loopt het werk op rolletjes. Een verrassende kijk op het vraagstuk, een rond concept dat je tot actie aanzet en een frisse wind door de projectaanpak waardoor we snel tot fantastische resultaten komen.

Aart Bouwmeester // Yolk

bottom of page